کارت اعتبار خرید با هدف سیاست انبساطی در اقتصاد توزیع شود و می تواند طرف های عرضه یا طرف های تقاضا را در بازار تقویت کند.
کارت های اعتباری خرید به تحریک تقاضا کمک می کنند به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، ساسان شاه ویسی در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود : با اجرای این طرح ها چون تمام نقدینگی مستقیم وارد بازار نمی شود ، دولتمردان تلاش می کنند با ایجاد فرصت و هیجان چه در خرید و چه در تولید ظرفیت های اقتصادی کشور را افزایش دهند.
وی همچنین اظهار داشت : طرح کارت های اعتباری خرید یک سیاست مستمر و مناسب است و بسیاری از اقتصادها از جمله اقتصادهای پیشرفته دنیا هم در بستر فناوری های نوین از این کارت ها استفاده می کنند.
شاه ویسی گفت: در ایران ۲۵ سال است که از کارت موجودی استفاده می شود ۵ تا ۶ سال هم است که صرفنظر از تجارب منفی گذشته از سال ۱۳۹۰ قرار شد کارت های اعتبار خرید در اختیار مشتریان قابل قبول که دارای امتیازهای خاص و به عبارتی خوش حساب هستند قرار دهند.
وی افزود: نوع قرارداد در گذشته یا بصورت قرارداد جعاله بود یا قراردادها و استثنائات عقودی بود که شبهه شرعی داشت، شورای فقهی بانک مرکزی برای رفع این مشکل عقود مرابحه را از متن آیات قرآن و احکام استخراج و پیشنهاد کرد. نرخ عقد مرابحه بر اساس عقود مبادله ای و حدود ۱۴ تا ۱۶ درصد است یک چارچوب شرعی برای خرید نسیه، خرید نقدی و خرید تعهدی تعریف می کند بنابراین قالب وجه عقود مرابحه قالب و جه شرعی است.
شاه ویسی اظهار داشت : در نهایت از سال ۱۳۹۱ قرار شد از قرارداد مرابحه که قراردادهای انتظاری مدت دار است ، استفاده کنند اما پس از گذشت مدتی اعلام شد می خواهند از کارت های اعتباری قرض الحسنه استفاده کنند ، این کارت ها برای کارمندان و افراد خاص طراحی شده بود و مبلغ کارت های مزبور پائین و بانک ها هم از این طرح استقبال نکردند چون منابع پس انداز قرض الحسنه در بانک ها محدود بود و اگر می خواستند این منابع محدود را به کارت های اعتبار خرید قرض الحسنه تعمیم دهند دچار چالش می شدند و در نهایت از این طرح استقبال چندانی نشد.
وی گفت: پارسال اعلام شد کارتی را به عنوان کارت اعتبار خرید کالای ایرانی برای تحریک تقاضای بازار و خروج از رکود تعریف کرده اند که این طرح هم با چالش های فراوانی مواجه شد و در نهایت آنطوری که باید و شاید به مرحله اجرا در نیامد و از اول مرداد سال جاری تمدید قرارداد صدور این کارت ها متوقف شد.
البته بانک مرکزی ابلاغیه صادر کرد مبنی بر اینکه قرار دادهای کارت اعتبار خرید کالای ایرانی باید دوباره تمدید شود، هنوز بانک های عامل زیر بار این ابلاغیه نرفته اند چون بار مالی سنگینی دارد.
شاه ویسی درباره کارت های اعتبار خرید برنزی، نقره ای و طلایی هم افزود: این کار خیلی خوب و یک فرصت ایده آل است اما صرف نظر از این فرصت ایده آل باید ببینیم هدف تقویت طرف عرضه هست یا طرف تقاضا ؟.
شاه ویسی یادآورشد: مردم همانند طرح هدفمندی یارانه ها بدشان نمی آید که پول در اختیارشان قرار گیرد تا استفاده کنند اما هزینه ما به ازای این منابع ومبالغ در اقتصاد ملی، در سفره خانوا ر و تولید ملی چه اثری می گذارد به نظر می رسد در حال حاضر به هیچ وجه نمی توان خوش بینانه به این گونه طرح ها که طرح های انبساطی هم است ، در متن اقتصاد ملی توجه کرد.